Ochutnávka mrkvových receptů v 7.B aneb Bzenčan má mrkvičku…

18/02/2015


V hodině pracovních činností ve třídě 7.B proběhla ochutnávka pokrmů z mrkve, které  žáci doma připravili. Objevila se řada rozličných receptů na strouhané mrkve - kyselé, sladké, slané i bez přidaných ochucovadel včetně mrkvových muffinů, řezů a šátečků. Ochutnávka byla završením učiva o kořenové zelenině.

Jak už jsem zmínil, objevilo se mnoho receptů. Velký úspěch měly pomazánky, šly opravdu na odbyt. Nejvíce asi chutnala pomazánka Michala Kosíře. Recept na tuto úžasnou pikantní mrkvovou pochoutku bude umístěn spolu s ostatními recepty pod tento článek. Výtečně chutnala i pomazánka sourozenců Jakšových, a tak nebylo divu, že se po ní jen zaprášilo.

Pak přišla na řadu sladká jídla. Jirka Hostáň nás překvapil lahodnými mrkvovými řezy, které  měly také velký úspěch.

Poté začal David Karlín  servírovat své úžasné mrkvové muffiny s ořechem na vršku. Výborně chutnaly i mrkvové  šátečky s marmeládou od Elišky Novotné.

Žáci se saláty chodili po třídě a nabízeli ostatním spolužákům. I když zde bylo mnoho mrkvových salátů, dva byly zvlášť zajímavé. Byly to dva sladké mrkvové saláty. Jeden z nich přinesl Jaroslav Váňa. Byl dle jeho chuti udělán extra sladký a to mu dodalo osobitou a unikátní chuť. Druhý z nich byl recept Sáry Antošové, mrkvový salát s jablky.

Celá hodina se nesla v duchu dobré nálady a stejně dobrých pokrmů. Žáci po perném dni ve škole odcházeli spokojení a sytí.

Na ochutnávku jsme si přizvali i paní učitelku třídní, která nás přiměla k tomu, abychom se podělili s našimi recepty i s Vámi, kteří budete číst tyto řádky.

 

Mrkvová pomazánka Michala Kosíře:

1 bílý jogurt (stačí l/2 kelímku)

1 majonéza

1 nastrouhaná mrkev

strouhaný sýr

prolisovaný česnek (podle chuti – stačí ½ stroužku)

 

Mrkvové řezy Jirky Hostáně

350 g jemně nastrouhané mrkve

350 g polohrubé mouky

300 ml smetany

2 vejce

1 vanilkový cukr

1 kypřicí prášek

4 lžíce oleje

180 g moučkového cukru

Postup: Vejce s cukrem rozšleháme do pěny, přidáme mouku,  kypřicí prášek, vanilkový cukr, olej a smetanu. Přidáme mrkev a vymícháme v hladké těsto. Pro zlepšení chuti je možné nastrouhat jablko a přidat mleté nebo nasekané ořechy. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu po dobu 15 – 20 minut na 200̊ C .

Po vychladnutí posypeme mletým cukrem a nakrájíme na řezy.

 

Mrkvové šátečky Elišky Novotné

30 dkg polohrubé mouky

25 dkg nastrouhané mrkve

1 Hera

1  prášek do pečiva

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které rozválíme na tenký plát a rozkrájíme na trojúhelníky. Doprostřed dáme lžičku marmelády nebo povidel. Přeložíme na polovinu a pevně přitiskneme. Pečeme asi 20 minut při teplotě   175̊ C. Nakonec  pocukrujeme.

Fotogalerie



Naše škola je zapojena do Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání



Naše škola je zapojena do projektu Celé Česko čte dětem